ÇOMÜ ASTROFİZİK ARAŞTIRMA MERKEZİ ve ULUPINAR GÖZLEMEVİ’nin 13. YILI Gözlemevinde Kutlandı

2001 yılında Ulupınar Köyü’nde temelleri atılan ve 19 Mayıs 2002 tarihinde resmi açılışı gerçekleştirilen ÇOMÜ Astrofizik Araştırma Merkezi (ÇAAM) ve Ulupınar Gözlemevi’nin açılışının 13.yılı 19 Mayıs 2015 günü 17:00- 23:00 saatleri arasında Gözlemevinde düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

ÇAAM üyesi ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erdem, ÇAAM üyesi ve Dekan Prof. Dr. İsmail Tarhan, ÇAAM üyesi ve dekan yardımcısı Doç. Dr. İbrahim Bulut, Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, eski rektör yardımcılarından Ülkü Altınoluk, amatör astronom Ahmet Karaman ve çok sayıda merkez müdürü ve bölüm başkanının hazır bulunduğu kutlama programına farklı bölümlerden öğrenciler ve Çanakkale’den çocuklarıyla veliler katıldılar.

Kutlama programı, katılımcıların ÇOMÜ Anafartalar Kampüsü’nden hareket eden servislerle Gözlemevine ulaşmasının ardından, Gözlemevindeki güzel ve Güneşli havada Güneş teleskopu ile Güneş gözlemi ve Güneş saati bilgilendirmesiyle başladı. 19:00 da açılış konuşmaları ve bir saatlik bir seminer ile devam eden etkinliklerde Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, Gözlemevinin 13 yıllık başarı öyküsünü özetlerken Gözlemevinin uzaya açılan bir pencere olduğunu, iyi bir laboratuar olduğunu, hatta Türkiye’de bu alanda eniyi laboratuarlardan biri olduğunu, Türkiye’nin en büyük teleskopunu kullandıklarını, Gözlemevi'nde 4 teleskopun yeraldığını, bir tanesinin İstanbul Üniversitesinin işbirliği ile kurulduğunu ve bu Gözlemevinde 30 kişi ile uluslar arası bilim üretildiğini vurguladı. Prof. Dr. Ahmet Erdem’de açılış konuşmasında ÇAAM ve Gözlemevi’nin uluslar arası yayın grafiğini diğer birimlerle karşılaştırmalı olarak sundu. Açılış konuşmaları sonrasında Araş. Gör. Çağlar Püsküllü evrende yaşam ve ötegezegenler konularında ÇOMÜ Gözlemevinde yapılan çalışmaları özetleyen bir seminer verdi. Seminer sonrasında acıkan konuklara pilav-ayran ve çay ikram edildi; hemen arkasından 13. yıl pastası kesildi konuklara ikram edildi. Hava kararıncaya kadar saat 20:00-21:00 arasında ÇOMÜ köyevi’ne yürüyüş gerçekleştirildi. Gözlemevi’ne dönüldüğünde hava kararmıştı; T20 portatif teleskobu ile Venüs ve Jüpiter gözlemleri yapıldı, T60 ve T122 teleskopları gösterildi. Yıldızlı gökyüzünün altında koyu sohbetlerden sonra kutlama programına katılan konuklar saat 23:00 de memnun olarak Çanakkale’ye döndüler. Böylece Çanakkale’nin ve ÇOMܒnün uzaya açılan penceresi konumundaki ÇAAM ve ÇOMÜ Gözlemevi 13. yılını kutlamış oldu.