2014 Yılı Astronomi Etkinliği Gerçekleşti

10 Ağustos 2014, Ulupınar Gözlemevi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ulupınar Gözlemevi’nde astronomi etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlikte katılımcılara güneş teleskopu ile Güneş yüzeyindeki manyetik etkinlik olayları gösterildi. Süper Ay’ın doğuşu beklenirken fotoğraf yarışması başlatıldı, fotoğraflar çekilirken Süper Ay’ın doğuşu ve yükselişi teleskop ile gözlendi. Daha sonra Türkiye’nin en büyük teleskopu olan T122 teleskopu konuklara tanıtıldı. Katılımcılara T122 teleskop binasının terasında gökyüzündeki takımyıldızlar tanıtılırken portatif elektrikli ve yıldızları takip edebilen başka bir teleskop ile Satürn ve Mars gezegenleri gösterildi. Çocukların daha çok ilgi gösterdiği etkinlikte konuklara takımyıldızlar tanıtılırken Perse takımyıldızı ve Perseid yıldız yağmuru da açıklandı.

Fotoğraf yarışması sona ermesinin ardından dereceye giren yarışmacılar açıklandı. 4 yarışmacı dereceye girdi; Fotoğraflar arasında birinciliğe değer fotoğraf bulunamadı; Nehir Bora, Melisa Bilgisiçok ve Bora Kurtyılmaz’a ait “Polaris”, “Süper Ay” ve “Gözlemevinden gece Kazdağıları” adlı üç fotoğraf ikinciliği paylaşırken, İbrahim Afacanın çektiği “Teleskop binası ve ışık oyunu”  adlı fotoğraf üçüncülüğe layık görüldü.  Ödül olarak yarışmacılara ÇOMÜ Ulupınar Gözlemevi teleskoplarıyla fotoğraf çekme fırsatı verildi.

Fotoğraflar için tıklayınız.

Haber: ÇOMÜ Haber Ofisi (12.08.2014)