Etkinlik Fotoğrafları için tıklayınız...

“Draconid” ler

Prof. Dr. Osman Demircan
ÇOMÜ Astrofizik Araştırma Merkezi ve Gözlemevi Müdürü

aDünya bugünlerde uzayda 21P/Giacobini-Zinner kuyruklu yıldızının yörüngesinden geçecek.  6.6 yıllık periyoda sahip olan 21P/Giacobini-Zinner kuyruklu yıldızının yörüngesi irili ufaklı taş-toprak-kaya parçalarıyla dolu; hepsi birlikte uzaydaki yörüngelerinde toplu halde hareket ediyorlar. Yörüngedeki bu parçaların oluşturdukları silindirin çapı o kadar büyük ki Dünya yörüngesi üzerinde saatte 105000 km hızla yol aldığı halde bu silindiri 4 günde geçecek;  Dünya’nın bu silindire 6 ekimde girmesi, 10 ekimde çıkması bekleniyor. Bu süre içersinde bu taş-toprak-kaya parçaları Dünya’ya çarpacak, hem de çok büyük hızlarla; yani başımıza taş yağacak. Biz bunların çoğunu yıldız (meteor) yağmuru olarak göreceğiz. İşte 6-10 Ekim tarihleri arasında yıldız yağmuru olarak gözleyebileceğimiz bu taş-toprak-kaya parçalarına “Draconid”ler deniyor. Bunun nedeni yıldız yağmurunu oluşturan parçaların uzaydan Draco = Ejderha takımyıldızı doğrultusundan gelmiş olmaları. 6-10 Ekim tarihleri arasında bu yoğun yıldız yağmurunu hava karardıktan sonra karanlık ortamlarda ilginç bir şekilde izleyebileceğiz. Belki de yakınımıza büyük bir göktaşı düşebilir. Dua edelim çok büyüğü düşmesin milyonda bir ihtimal ama böyle olursa yıldız yağmuru gözlemi bir felakete bile dönüşebilir. Uzayda yörüngeler sabit olduğu için bu olay her yıl 6-10 Ekim arasında tekrar eden bir olay. Ancak 21P/Giacobini-Zinner kuyruklu yıldız yörüngesindeki kuyruklu yıldızdan kalan parçalar gittikçe ufalandığı gibi bazı bölgelerde az bazı bölgelerde de çok yoğun hale geliyor. Bu nedenle 6-10 Ekim tarihlerinde gözlenen “Draconid”lerin yoğunluğu yıldan yıla değişiyor. Bazı yıllar saatte 10-20 tana yıldız kayması izlenirken bazı yıllar bu sayı binlere çıkabiliyor. NASA’nın tahminlerine göre bu yıl bu sayı binlere çıkacak. Bu muhteşem olayı izlemek için güzel bir fırsat.  Hava açık olursa bu olay ülkemizden çok iyi izlenecek. Bu göktaşı yağmurunun en iyi gözleneceği yerleri belirleyen NASA, Doğu Avrupa bölgesinin (özellikle Türkiye, Mısır gibi ülkelerin) bu önemli gök olayının gözlenmesi için en elverişli bölge olacağını duyurdu. Bunun üzerine birçok turizm firması yurtdışından gelecek olan binlerce amatör ve profesyonel gökbilimci için Kapadokya bölgesine turlar düzenliyor. Türkiye’de de İstanbul Üniversitesi – AAK, Uludağ Üniversitesi – ULUASTRO, Erciyes Üniversitesi – ASTER, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi – FİZAST, Ankara Üniversitesi – ASART, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü – AFT, İstanbul Teknik Üniversitesi – Astronomi Kulübü, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Ege Üniversitesi’nden gökbilime ilgi duyan bir grup öğrenci bu önemli gök olayını, doğa harikası bir bölge olan Kapadokya’da karşılamak için bir araya geldi. Bu kapsamda düzenlenecek etkinliğin amacı, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından katılacak olan amatör ve profesyonel gökbilimcilerle bir araya gelip, göktaşı yağmurunun saatlik meteor ortalamasını belirleyerek, amatör ve profesyonel gökbilime katkıda bulunacak bir çalışma yapmak ve bu olayı bir kamp havasında eğlenceli ve disiplinli bir şekilde halka açık olarak gerçekleştirmek olacak.
Bu amaçla bir web sayfası da oluşturuldu: http://www.goktasikampi.com/  Etkinliğin detayları bu sayfadan öğrenilebilir.  8 Ekim akşamı ÇOMÜ Gözlemevi olarak biz de ‘“Draconid”ler Gözlem Etkinliği’ düzenleyeceğiz. Akşam 18’de Anafartalar Kampüsü’nden otobüsler kalkacak. İlgilenen herkesi “Draconid”lerin gözlem etkinliğine davet ediyoruz.