"ÇOMÜ Teleskoplarıyla Bilim: 2012 Çalıştayı" gerçekleştirildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Astrofizik Araştırma Merkezi Ulupınar Gözlemevi’nin geçtiğimiz yıl yaptığı tüm faaliyetler, bugün Fizik Bölümü’nde düzenlenen çalıştayla ele alındı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kaya, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Erdem ve Ulupınar Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan’ın konuşmalarıyla başlayan çalıştayda gözlemevinin uluslararası bağlantıları, yürütülen projeler, 2011 yılı faaliyetleri değerlendirilip 2012 yılında hayata geçirilecek projeler tartışıldı. Astrofizik Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Faruk Soydugan "Merkez üyelerinin ürettiği projeler ve yayınlar" konulu bir sunum yaptı.

Gözlemevinin bugününü değerlendiren Prof. Dr. Demircan, 2011 yılında yurt dışından on beş kuruluşla işbirliği yaptıklarını, yurt dışından altı bilim insanını gözlemevinde çalışmalar yapmak üzere ağırladıklarını, dördü uluslararası olmak üzere on bir etkinlikte yer aldıklarını, ayrıca bilim-toplum etkinlikleri kapsamında otuz sekiz gruba üçer saatlik eğitim verdikleri bilgisini paylaştı.

“Gözlemevi Türkiye İçin Önemli Bir Merkez”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kaya, Ulupınar Gözlemevi’nin sadece ÇOMÜ için değil Türkiye için de çok önemli merkezlerden biri olduğunu söylerken, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Erdem de Ulupınar Gözlemevi’nin uluslararası bağlantılarının çok güçlü olduğuna dikkat çekti.

2011 yılında uzay bilimleri alanında yazılmış tezler hakkında değerlendirmelerde bulunan Doç. Dr. İbrahim Bulut, YÖK’e göre yüksek lisans ve doktorada toplam on beş tezin yazıldığını, bunların da dokuz tanesinin ÇOMܒden olduğunu belirtti.

Ulupınar Gözlemevi’nin yanı sıra, yakında Fen-Edebiyat Fakültesi’ne yapılacak ek binaya da teleskopların bir tanesi taşınacak. Böylelikle Terzioğlu Kampüsü’nden de gözlem yapılabilecek.

Çalışma alanlarını genişletip farklı alanlara yayılmak, bölümün 2012 yılına dair planları arasında.

Haber ve Fotoğraf: Aslı Topsoy
Editör: Öğr. Gör. Öznur B. Doğangün