Fizik Bölümü

Y. Lis. Yusuf KÜÇÜKAKÇA
Okt. Levent ÖZÇAĞ

1905 Yılı Einstein Kronolojisi

6 Ocak :  Mileva Maric ile evlilik yıldönümü.

Mart Başı : Isı teorisi üzerine yayınladığı son makalelerin bir paragraflık özetlerini " Beiblatter zu den Annalen der Physik-dergisine göndermeye başlaması. Yılın sonuna kadar bu özetlerden 21 tanesi yayınlanmıştır.

14 Mart :  26. Doğum günü.

17 Mart : "On a Heuristic Point of View concerning the Production and Transformation of  Light"  başlıklı fotoelektrik makalesini Annalen der Physik dergisine göndermesi. Bu çalışma 18 Mart'ta dergiye ulaşmış ve 9 Haziran'da yayınlanmıştır.

30 Nisan :  "A new Determination of Molecular Dimensions" (Moleküler Boyutların Yeni Bir Belirlenmesi) konulu doktora tezini Zürih Üniversitesi'ne göndermesi. Bu çalışma 1906 yılında yayınlanmıştır.

Mayıs Başı : " On the Movement of Small Particles Suspended in Stationary Liquids Required by the Molecular- Kinetic Theory of Heat" başlıklı Brownian Hareket makalesini Annalen der Physik dergisine göndermesi. Bu çalışma 11 Mayıs'ta dergiye ulaşmış ve 18 Temmuz'da yayınlanmıştır.

Mayıs Ortası : Özel relativite (görelilik) teorisini tasarlaması. (Einstein'ın bu fikir aklına geldikten sonra beş veya altı hafta içinde makaleyi yayına gönderdiğini ifade etmişti).

Haziran : "On the Electrodynamics of Moving Bodies" başlıklı özel relativite teorisi makalesini Annalen der Physik dergisine göndermesi. Bu makale 30 Haziran'da dergiye ulaşmış, 26 Eylül'de yayınlanmıştır.

27 Temmuz :  Doktorası, Zürih Üniversitesi tarafından ortaklaşa bir kararla onaylandı. (Bu derece, resmi olarak 15 Ocak 1906 yılında verilmiştir).

Ağustos :  Moleküllerin boyutu üzerine doktora tezini Annalen der Physik dergisine göndermesi, 19 Ağustos'ta dergiye ulaşması (8 Şubat 1906 yılında küçük değişiklikler ile yayınlanmıştır). Bu çalışma, Einstein'ın en sık kullanılan makalelerinden biri haline gelecektir ve akışkan olayının Avagadro Sayısını belirlemek için nasıl kullanıldığını göstermektedir.

Eylül :  "Does the Inertia of a Body Depend Upon Its Energy Content?" başlıklı, kütle-enerji denklği makalesini Analen der Physik'e göndermesi. Bu çalışma 27 Eylül'de dergiye ulaşmış, 21 Kasım'da yayınlanmış olup daha sonra E = mc2 şeklinde yazılacak kavramı içermektedir.

Ekim-Kasım : Bir öğrenciye elektrik üzerine özel ders verip biraz para kazanması.

Aralık : " On the Theory of Brownian Motion" makalesini Annalen der Physik dergisine göndermesi. Bu çalışma, 19 Aralık'ta dergiye ulaşmış ve 8 Şubat 1906'da yayınlanmış olup teoriye matematiksel gelişim sağlamıştır.